Головна » Статті » Застосування продуктів бджільництва |
Властивості питного меду
Ще в давній грецькій міфології стверджувалося, що амброзія («їжа богів") і нектар (медовий напій) наділяли знать вічною юністю і безсмертям. Саме амброзія і нектар був необхідний, духам, прихильним до людини, оскільки його збирають бджоли з квітів, де, за давніми віруваннями, народжувалися і приходили в світ Божий діти. Життєдіяльності силу "напоїв богів" відзначав батько медицини Гіппократ. Він вважав, що медово-виноградне вино дивним чином відповідає природі людини, як здорового, так і хворого. Великий ескулап радив пити цей напій для відновлення сил. А знаменитий пісняр Анакреон (прожив 115 років) пояснював секрети творчості навіть в похилому віці медовим напоєм. Віддавали перевагу цим напоям, які сприяли їх праці та довголіття, Піфагор і Демокріт, їх оспівував у своїй творчості і Гомер. Так, в "Іліаді" згадуються імена двох лікарів-воїнів (Махаон і Подалирій), які давали хмільний мед пораненим і використовували його при перев'язці ран. М. Вітвицький зустрічався з багатьма довгожителями в Україні, які стверджували, що вони постійно вживали мед. Ті, хто "не користувався іншими напоями, крім питних медів, зазвичай червонощокі і бадьорі, хоч деяким за сто і більше років від народження", а тому, відзначав дослідник, "помірне вживання меду в їжу і питво постійно ощасливлювати їх у подружньому житті". Медові напої, крім ритуальних обрядів, використовувалися в якості лікувальних мікстур. Медовий напій був надійним засобом і для відновлення сил, витрачених в далеку подорож, бадьорив, виліковував від простудних і шлункових хвороб. Сподіваюся, що всі розуміють, що мова йде про якісні натуральні вина. У той же час відомо, що наш ринок насичений фальсифікатами, користі від яких годі чекати. Дай Бог, щоб не нашкодили. Важливо підкреслити спосіб вживання медовухи: їх треба пити тільки під час їжі, неквапливо і з почуттям задоволення, смакуючи. Влітку питні меди краще пити охолодженими, взимку - теплими і навіть підігрітими до температури не більше 40 ° С. До гарячих рибних блюд подають несолодкі питні меди. До раків, устриць, креветок, до зелені і свіжих овочів і овочевих страв (з цвітною капустою, зеленим горошком, запеченими і фаршированими овочами і грибами) - напівсолодкі. Солодкі і десертні питні меди подають до десерту: фрукти, ягоди, горіхи, шоколадні цукерки, печиво, тістечка, торти, морозиво та ін. солодощі. Питний мед не тільки хмільний, але і цілющий напій. Технологія виробництва питного меду забезпечує збереження цінних натуральних компонентів медового сусла, в який входить квітковий пилок, шишки хмелю, прянощі, коріння, ягоди і чисті раси винних дріжджів. При переробці сусла частина його біологічно чистих речовин (вітаміни, мінерали, ферменти та ін.) переходять в питний мед, тому їм притаманні лікувальні властивості. Потрібно лише строго дотримуватися норми їх вживання. Лікувальні властивості питних медів обумовлені також натуральним спиртом (отриманим в результаті природного бродіння) і натуральної глюкозою і фруктозою. Є в питному меді і органічні кислоти. Широкомасштабне дослідження Піквіда, яке включає близько сотні різноманітних факторів, показало, що помірне споживання вина є найсильнішим і найсприятливішим чинником для збільшення тривалості життя. На міжнародних форумах вчених (Франція, 1989 і 1990 рр.) Підкреслювалося, що помірне вживання вина продовжує активне життя людини і протидіє старінню, поліпшує пізнавальні здібності, створює настрій приємного спокою, в результаті чого розсіюються страхи, хвилювання старості, поліпшується сон. У багатьох старовинних лікарських порадниках медове вино рекомендується в якості снодійного - грам 30 перед сном. "Вино - приправа, але найблагородніша з усіх приправ, прославляє і розум, і серце людини. Ковток хорошого вина пробуджує життя у людей похилого віку і хворих, допомагає підтримати життя в ослаблених". Професор медицини Гаєн, відомий фахівець в області захворювань серцево-судинної системи, вважає, що прийом одного - двох склянок вина в день може знизити ризик захворювань коронарних судин серця в 2 рази, зменшити згущення крові. То же стверджує і професор Оргогозо про зниження ризику захворювань судин мозку. Підтвердженням цьому є відомий факт, що в країнах традиційного споживання вина (європейське Середземномор'я) смертність від цих хвороб відчутно нижче, ніж в інших. Причому зазначалося, що захисна дія вина проявляється тільки при його помірному споживанні. Сьогодні доброчинна спрямованість вина настільки безперечна, що навіть представники охорони здоров'я (наприклад, Комітет з діетіке США в 1996 г.) включили його в офіційні рекомендації населенню. Вперше в історії країни була визнана користь помірного вживання вин для здоров'я людини. У рекомендаціях визначено норми вживання вина протягом дня: два келихи для чоловіків і один келих для жінок при обсязі келиха - 150 мл. Перевага строго обумовлених доз питного меду, включених в народні рецепти, частина яких приведена в "порадує", в тому, що вони на сьогоднішній день найдоступніші, досить дешеві. А для профілактики і більш прийнятні при наших традиціях і менталітеті. Питний мед тонізує, знімає втому. Досить випити "наперсток" хорошого вина, щоб зняти надмірну напруженість після насиченого стресами трудового дня. При зниженому тонусі організму, який супроводжується гіпотонією (знижений артеріальний тиск), - в стакан чаю необхідно додати дві чайні ложечки питного меду. Група дослідників з Бостона встановила, що вино доцільно вживати при гіпертонічних станах під контролем лікаря. При зниженні моторної функції кишечника, що призводить до запорів, в раціон корисно включати 50 г питного меду ставленого (з добавками соків: фруктового, яблучного, смородинового, з агрусу). При розладах шлунка - ставленого медового вина з соками ягід з в'яжучими властивостями (чорниці, черемхи). Питний мед можна застосовувати як засіб проти простудних захворювань, а ще, як не парадоксально це звучить, він до певної міри допомагає від похмілля і навіть від алкогольної залежності. Після бурхливої вечірки немає нічого кращого, ніж склянка крижаної медовушки. При простудних захворюваннях потрібно питний мед підігріти і пити повільно, маленькими ковтками, можна з чаєм. Одні з найважливіших компонентів медовухи - антиоксиданти, концентрація яких досягає 1,3 г / л в липової медовуху і до 2,5 г / л - в гречаної. Ці речовини (поліфеноли) здатні попередити серцево-судинні захворювання і гальмувати розвиток ракових пухлин. Космонавт Валерій Кубасов (тричі був в космосі) впевнений, що наявні в медовуху полісахаридні пектини сприяють підвищенню стійкості організму до негативного впливу радіоактивного стронцію і важких металів. Питний мед збуджує секрецію слинних залоз, сприяє секреції шлункового соку - підсилює апетит. До вина немає звикання, тому що на відміну від спирту у нього набагато більший набір інгредієнтів і організму важко їх "запам'ятати". А у чистого спирту інгредієнт всього один. Ось його то організм і запам'ятовує - тому тяга до спиртного і, як результат, алкоголізм. Помірне вживання питного меду зменшує частоту захворювань під час епідемій вірусних інфекцій (пацієнти, які помірно випивають, рідше пропускають роботу). В критичні дні келих вина стимулює вироблення естрогену, рівень яких в ці дні знижується. А вони ж бережуть від серцево-судинних захворювань. Питний мед протипоказаний: при надмірній масі тіла, а також при захворюваннях шлунка, які супроводжуються підвищеною кислотністю. Заборонено вживати питний мед при хворобах нирок, печінки, виразці шлунка, панкреатитах, при виконанні робіт, пов'язаних з транспортом і іншими факторами ризику. Щодо споживання питного меду з метою лікування варто порадитися з лікарем. Але лікарі неохоче рекомендують пацієнтам лікування вином (енотерапія) - не кожен дотримується заходи. Зберігати питний мед слід в темному прохолодному місці (від +4 до +10 ° С). Дата: 2022-01-09 | | |||
Переглядів: 6843
|
| | |
Всього коментарів: 0 | |