Маточне молочко та його корисні властивості.
Що таке маточне молочко?
Маточники закладають бджоли при втраті матки, при готуванні до роїння, а також при заміні матки. Маточник представляє собою воскову надбудову, схожу на форму жолудя, всередині якої знаходиться личинка майбутньої матки залита маточним молочком - кремоподібною білувато-жовтою рідиною. Маточне молочко є кормом для майбутньої королеви бджолосім'ї.
Склад маточного молочка
Маточне молочко - це унікальне співвідношення 110 різних сполук і мінеральних речовин які виробляються залозами бджіл годувальниць. В сухому вигляді маточне молочко містить:
- 40 % білків;
- 0,8 % жирів;
- 21 % вуглеводів;
- 2,3% мінеральних елементів.
Маточне молочко містить багато вітамінів, особливо групи В. Велика кількість амінокислот, високоактивних речовин, які характеризують його як біокаталізатор життєво важливих процесів у клітинах організму. Виявлені ферменти: інвертаза, амілаза, глюкооксидаза, холінестераза, карбонові та оксикарбонові кислоти. Макро і мікро елементи (калій, натрій, кальцій, фосфор, магній, залізо, марганець, мідь, нікель, кобальт, кремній, хром, ртуть, вісмут, миш’як).
Збір маточного молочка
Збір маточного молочка на пасіках - це дуже трудомісткий процес (збирається по десятих частин грама) і триває він всього кілька тижнів на рік. Це сильно позначається на його вартості. Не дарма маточне молочко отримало назву «королівське желе», адже у давні часи тільки королівська знать мала можливість вживати його. Для цього процесу на пасіці відбираються окремі найсильніші сім'ї у яких забирають матку та встановлюють спеціальні прививочні рамки. На цих рамках бджоли будують маточники, з яких збирається маточне молочко. Для цього рамки з відкритими маточниками певного віку заносять у приміщення та стерильним інструментом відбирають маточне молочко у посуд, який герметично закривають та поміщають у морозильну камеру.
Важливо знати: щойно маточне молочко потрапляє за межі свого природного середовища, воно починає втрачати свої оздоровчі і лікувальні властивості. Є методи його зберігання, які дозволяють в більшій або меншій мірі його зберегти (змішування з медом, висушування і утворення порошкоподібної маси, замороження в свіжому вигляді). Жоден спосіб не зберігає його властивості в повній мірі. Лише маточник щойно взятий у бджолиної сім’ї і спожитий людиною на місці дає 100 відсоткове надходження у організм людини оздоровчих і лікувальних сполук маточного молочка.
Лікувальні властивості маточного молочка
За висновками вчених маточне молочко має саме збалансоване поєднання мікроелементів з усіх відомих біологічних стимуляторів. Саме завдяки такому складу компонентів, воно володіє винятковими фармакологічними діями. До складу маткового молочка входить дезоксирибонуклеїнова кислота (ДНК) у кількості 230-240 мкг/г, яка несе спадкову інформацію на загальне одужання організму, воно дає відчутні результати омолодження організму, надаючи регенеративний вплив на старіючі клітини і тканини. Основний біологічний принцип дії маточного молочка – підвищення імунітету організму до такого рівня, що він сам справляється з хворобою.
Маточне молочко ефективне для:
- нормалізації виділення материнського молока;
- стабілізації гормонального фону у жінок та чоловіків та сприянню зачаттю;
- омоложенню організму;
- нормалізації обміну речовин;
- стимуляції життєвих сил організму та імунітету;
- пониженню надмірного рівня холестерину у крові;
- хворобах серецево-судинної системи.
Маточне молочко успішно застосовують для профілактики найскладніших захворювань різної етіології у всьому світі. Під його впливом поліпшується процес лактації у годуючих матерів, регулюється обмін речовин, відновлюються сили, також поліпшує роботу статевої системи у жінок та чоловіків, оздоровлює ендокринну систему, пригнічує розвиток деяких пухлин, підвищує апетит, тонус і тургор (внутрішній гідростатичний тиск живої клітини).
Маточне молочко викликає бадьорість. Підвищує життєвий тонус (особливо у літніх і ослаблених людей), покращує апетит, нормалізує обмінні процеси в тканинах, поліпшує їх харчування, активізує ферментні процеси та обмін речовин в цілому, покращує вегетосудинну регуляцію, зір, пам'ять, надає регулюючу дію на артеріальний тиск, володіє протиспазматичними властивостями (сприяє, наприклад, ліквідації спазмів судин), стимулює кровотворну функцію, знижує рівень цукру в крові, має протирадіаційні властивості, прискорює виведення з організму різних отрут, в тому числі і важких металів.
«Королівське желе» стимулює і регулює також функцію імунної системи, знижує вміст холестерину в крові і тканинах організму (під впливом маточного молочка зменшується всмоктування його в кишечнику, крім того, холестерин активніше починає використовуватися для синтезу стероїдних гормонів, при цьому спостерігається і деяке збільшення в печінці жирних кислот, що сприяє виведенню холестерину через жовчні шляхи), має протизапальну, протипухлинну та біостимулюючу дію. Всі ці позитивні властивості маточного молочка послужили підставою для призначення його лікарями як лікувального і профілактичного засобу при анемії (маточне молочко стимулює кровотворення, підвищуючи кількість еритроцитів і гемоглобіну), занепаді сил і в період одужання після важких захворювань.
Маточне молочко рекомендується також як тонізуючий засіб, який відновлює організм при сильній фізичній і нервовій перевтомі. Після вживання його ослабленими дітьми, вже через кілька днів їх стан змінювався: вони ставали бадьорими, рухливими, життєрадісними, у них з'являвся апетит, збільшувалася вага, та вміст гемоглобіну в крові. Маточне молочко виявилося не тільки прекрасним загальнозміцнюючим засобом після хвороб і виснаження, воно зарекомендувало себе як дієвий препарат при лікуванні виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гастритів, захворювань кишечника, нирок, печінки (маточне молочко стимулює регенерацію печінкової тканини, що веде до відновлення функції печінки ).
Дієве маточне молочко також при лікуванні атеросклерозу, стенокардії, зниженого або підвищеного артеріального тиску, інфаркту міокарда, туберкульозу, артритів, різних шкірних захворювань, бронхіальної астми та астматичного бронхіту, неврозів, вегетосудинної дистонії, онкологічних захворювань і багатьох інших. Звичайно воно повинне використовуваться в комплексі з іншими препаратами та лікувальними заходами. Однак це не применшує його ролі. Бо завдяки маточного молочка істотно скорочуються терміни лікування і значно вище виявляється відсоток позитивних результатів.
В останні роки на підставі новітніх розробок і рекомендацій науковців різко виріс попит на цей продукт. Так Японія завозить щороку в середньому близько 200 т маточного молочка. Воно включено в раціон харчування кожного школяра країни. Також всі жителі, які вийшли на пенсію, обов'язково вживають щоденно підтримуючу дозу маточного молочка, цим, зокрема, пояснюється, що середня тривалість життя в Японії перевищує 80 років.