Головна » Статті » Застосування продуктів бджільництва |
Діастаза меду - показник якості
Які ферменти є в медові?Ферменти, які входять до складу меду дуже важливі і для бджіл, і для життєдіяльності людини, що споживає мед. До того ж і в організмі людини також виробляється діастаза, яка, розщеплюючи крохмаль, прискорює засвоєння їжі. Що таке діастаза?Всі види меду, як правило, мають діастазу, оскільки вона є одним з найважливіших складових і визначають значень при контролі якості меду. Та й визначити наявність і кількість діастази в меді набагато простіше, ніж виявити інші ферменти. Але саме ця особливість дає можливість судити про загальну кількість ферментів в меді. До того ж діастаза найстійкіша з усіх ферментів меду, а її відсутність або незначна кількість свідчить про порушення умов зберігання або переробки меду. Вона дуже чутлива до тепла, і тому піддається значному руйнуванню або зменшення її кількості від перегрівання або тривалого зберігання в несприятливих температурних умовах. Але і додавання невластивих меду компонентів значно знижує процентний вміст діастази, видаючи тим самим факт фальсифікації меду. Як визначити діастазу в меді?При цьому слід мати на увазі той факт, що в міжнародній практиці існують кілька методів визначення диастазного числа, а їх застосування вимагає сучасного обладнання та високої кваліфікації дослідника, тому використовувати показник диастазное активності і давати висновок про якість меду може тільки досвідчений фахівець. Кількість діастази визначається по діастазному числу, яке виражається в одиницях Готе і кількості кубічних сантиметрів 1-процентного розчину крохмалю, яке розкладається при температурі 40 ° С за 1 годину амілолітичними ферментами, що містяться в 1 грамі меду. 1 см3 розчину крохмалю відповідає одній одиниці Готе. Чи залежить якість меду від діастазного числа?На сьогодні немає єдиної думки щодо того, що високе діастазне число - безперечне свідчення якості меду. Адже мед з білої акації, має дуже низький вміст ферментів, вважається одним з найдорожчих, а падевий з найвищою диастазное активністю - цінується набагато менше. До того ж в різних місцевостях мед одного і того ж виду має різне діастазне число. Воно залежить і від наявності медоносних культур, і від кліматичних умов, і від сили сім'ї, а також від породи бджіл. Тому й існує усереднений показник діастазної активності того чи іншого регіону. Є також і своє середнє значення діастазної активності для кожного виду меду. Використовуючи цей показник, можна визначити якість і вік меду, а також те, чи піддавався він нагріванню. Але для того, щоб переконатися в якості меду, необхідно провести пилковий аналіз, переконатися в його ботанічному походженні, знаючи про середні показники діастазної активності для конкретного виду меду в місцевості, де розташована пасіка. При цьому слід враховувати, що в різних регіонах ферментна активність у одних і тих же видів меду може коливатися від 5 до 23 одиниць Готе. Що впливає на якість зберігання меду?На біологічну активність меду згубно впливає його перегрів. Якщо при температурі 40-50 ° С діастазна активність меду знижується незначно, то при нагріванні його до 60 ° С і вище фермент швидко руйнується. Саме тому мед натуральний слід зберігати при температурі не вище 20 ° С. А що стосується лікувальних властивостей діастази, про що іноді можна почути від продавців меду, то ці твердження дещо перебільшені. Адже якщо порівняти ту кількість діастази, яке виробляє людський організм, з тим, скільки цього ферменту надходить з медом, то виявиться, що воно не може істотно вплинути на стан здоров'я і самопочуття людини. Так що про лікувальний вплив діастази говорити не доводиться. Але наявність ферментів безперечно підтверджує тільки натуральність меду і свідчить про його віці і умовах переробки і зберігання. Визначення кількості діастази може допомогти у встановленні факту розведення меду цукровим або інвертним сиропами, адже при цьому діастазное число знижується. А знаючи його середнє значення за певним видом меду і регіону, можна припустити, що мед все-таки не натуральний. Якщо ж діастазное число низьке з інших причин, то можна зробити висновок про те, що мед або давно зберігається, або проведений слабкою сім'єю.
Дата: 2022-01-10 | | |||
Переглядів: 8380
|
| | |
Всього коментарів: 0 | |