Головна » Статті » Застосування продуктів бджільництва |
Цінність соняшникового меду
Що таке соняшниковий мед?Соняшник (лат. Helianthus - сонячна квітка) - рід рослин сімейства Айстрові. Цей великий і поліморфний рід, що походить з Північної та Південної Америки, нараховує нині 108 видів. Найбільш відомий вид в цьому роді рослин - соняшник олійний або соняшник однорічний. Соняшник - важлива медоносна рослина. Мед з нектару квітучого соняшнику золотисто-жовтого кольору, має слабкий аромат і кілька терпким смаком. Кристалізується дрібними зернами і стає світло-бурштиновим. Соняшниковий мед виробляється в багатьох країнах - в Росії, Італії, Іспанії, США, Франції та Болгарії. До речі, в Болгарії, наприклад, третина всього медового виробництва припадає саме на цей чудовий продукт. У країнах Європи це один з найдорожчих сортів. Соняшниковий мед не такий липкий, як інші сорти цього бджолиного ласощів. Його ніжні кристалики з легкістю тануть у роті, при цьому залишаючи після себе непередаване фруктове післясмак з ледь відчутною кислинкою. Характерною палітрою фарб соняшникового меду є від золотисто-жовтого до практично гірчичною. Цінителі особливо шанують цей сорт меду за його неповторний аромат, який нагадує квітковий пилок після дощу, свіже сіно, зелені томати, зрілі абрикоси, а для когось навіть смажену в соняшниковій олії хрустку картоплю. Справжній соняшниковий мед повинен бути зібраний з квітучих соняшників і при цьому складатися з неї не менш ніж на 51 відсоток. Такий мед чудово розкриває свої незрівнянні гастрономічні якості в різноманітної випічки. Його можна сміливо додавати в печиво, білий хліб, повітряні пироги і тістечка, а також нугу. Хороший соняшниковий мед не тільки для борошняних виробів - нерідко він виступає в якості натурального підсолоджувача гарячих напоїв і компонента у складі відомих грецьких десертів. Хороше поєднання утворює в дуеті з йогуртом. До слова сказати, відносно недавно нью-йоркськими вченими був проведений ряд досліджень, метою яких було порівняння декількох видів натурального меду. Як з'ясувалося, в складі соняшникового меду міститься один з найбагатших наборів корисних амінокислот, необхідних організму людини для синтезу білків. Рідкий мед з соняшника має світло-бурштиновим, яскраво-жовтим або золотистим кольором, іноді з домішкою зеленого. Він відрізняється дуже приємним, терпким смаком, несильним ароматом, який зменшується при кристалізації при кристалізації. Через відсутність яскравого аромату мед соняшнику не настільки популярний, як деякі інші сорти (акацієвий та ін.) - але за своїми корисними властивостями він їм зовсім не поступається. Ще одна особливість натурального соняшникового меду - на повітрі його кристалізація відбувається досить стрімко (протягом 2-3 тижнів) з-за високого вмісту глюкози. При цьому, якщо такий мед зберігати в нерозпечатаних сотах - він збереже рідку форму набагато довше. Кристали цього сорту меду відрізняються за величиною в залежності від умов садки. Колір світло-бурштинового або жовтуватого відтінку, що нагадують топлене масло. Мед соняшнику має більшу ферментативної активністю серед світлих сортів, характеризується низьким вмістом сахарози і високим - редукуючих цукрів, а також вітамінів PP і E. Відмінний імунозміцнюючий і протизастудний натуральний засіб! Мед соняшнику легко відрізнити від інших солодких дарів пасіки по характерному теплого золотисто-жовтого кольору. Він володіє тонким приємним ароматом і справді унікальними цілющими властивостями, головним з яких є його здатність активно виводити з організму токсини і шлаки. Ця властивість соняшникової меду було давно помічено народною медициною, і сьогодні широко використовується при лікуванні гепатитів і цирозу печінки. При цих захворюваннях рекомендується не тільки їсти мед з соняшнику, а й робити на його основі компреси на область печінки. На жаль, соняшниковий мед швидко кристалізується. При кристалізації стає ясно-бурштиновим (іноді навіть із зеленуватим відтінком), має слабкий аромат і приємним, кілька терпким смаком, pH - 3,5. Кристали великі, жовтого або світло-бурштинового кольору, нагадують пряжене вершкове масло. Вважається, що зацукровані соняшниковий мед поступається за смаковими якостями гречаному і травневого меду. Нерідко створюється враження, що це не натуральний мед, а сурогат, який шахраї розбавили наполовину цукром і навіть полінувалися гарненько розмішати. Не поспішайте з висновками, це одне з відмінних властивостей соняшникового меду, йому характерна швидка кристалізація. Соняшниковий мед зазвичай продається за нижчою ціною, ніж інші сорти, але за поживними та лікувальними властивостями він не поступається їм. Лікувальні властивості соняшникової меду.Унікальні корисні властивості меду з соняшнику обумовлені тим, що серед інших різновидів саме він містить рекордну кількість глюкози. При кристалізації на натуральному соняшниковій меді утворюється білувата тверда скоринка: вона складається з чистої глюкози і являє собою не тільки вишукані ласощі, але і відмінне лікувально-профілактичний засіб широкого спектру дії. Глюкоза з цього сорту меду засвоюється організмом швидко і повною мірою, забезпечуючи прекрасну роботу серця - соняшниковий мед неймовірно корисний для серцевого м'яза. При цьому цукру в ньому вкрай мало (близько 3%), а вміст цінних вітамінів Е і РР досить високе. В соняшниковій меді є найбільш багатий набір амінокислот, життєво необхідних організму людини: в їх відсутність неможливий нормальний синтез білків. А його висока ферментна активність (у цьому сенсі мед з соняшника перевершує інші сорти) забезпечує нормалізацію роботи всіх систем організму. Він добре діє в якості Шлаковивідна кошти, вельми корисний при невралгічних проблемах. Лікувальні властивості соняшникового меду активно використовуються для лікування хвороб сечостатевої системи, серця і кровоносної системи, органів травлення, дихальних шляхів і легенів. Ще одне важливе використання такого меду - як дієвого сечогінного, що знижує ймовірність утворення набряків. Мед з соняшнику зміцнює стінки судин, покращує функціонування печінки, він рекомендується хворим з атеросклерозом, шлунково-кишковими коліками, остеохондрозом і для загального оздоровлення. Існують дослідження, які доводять ефективність цього меду в боротьбі з артритом і онкологічними захворюваннями на їх початкових стадіях. Цікаво, що популярність соняшникового меду стабільно збільшується за кордоном: зокрема, настільки піклуються про підростаюче покоління країни, як Японія, Південна Корея і Китай, зробили його обов'язковою частиною харчування в дитячих установах. Цілющі властивості меду з соняшнику різноманітні, так що цим унікальним продуктом не варто нехтувати - він здатний подарувати здоров'я і довголіття! Соняшниковий мед є одним з кращих засобів для профілактики та боротьби з простудними захворюваннями в період міжсезоння. Кілька ложок цього меду з чаєм принесуть помітне полегшення при ангіні і грипі, а його регулярний прийом стане надійною гарантією розвитку цих захворювань. Беручи мед з чаєм, слід пам'ятати про те, що найбільш цінні ферменти цього продукту не витримують високої температури, тому чай повинен бути теплим, а не гарячим. Соняшниковий мед має психотерапевтичну дію. З цієї причини народні цілителі відносять його до природних антидепресантів. Невелика кількість цього меду, доданого в теплу воду, здатне повернути людині енергію і оптимізм. Це властивість меду корисно знати людям, що страждають підвищеною збудливістю нервової системи. Соняшниковий мед корисний як легкий сечогінний засіб, а також для зняття шлунково-кишкових кольок. Бактерицидні властивості цього меду успішно використовуються в народній медицині для поліпшення роботи кишечника, боротьби бронхітом, діареєю та малярією. Систематичне вживання лікувальних порцій соняшникової меду необхідно літнім людям, оскільки з його допомогою долається чимало вікових недуг, у числі яких такі серйозні хвороби як остеопороз і атеросклероз. Соняшниковий мед - рекордсмен за змістом цінної біологічно активної квіткового пилку, що володіє сильними антиоксидантними властивостями. Загальнозміцнюючі і тонізуючі властивості соняшникової меду корисні не тільки дорослим, але й дітям шкільного віку. При цьому необхідно дотримуватися розумну норму (1 -2 чайні ложки меду на добу) і стежити за тим, щоб на шкірі не було висипань. Мед дітям слід давати разом з їжею, наприклад, з фруктами, кашею або чаєм, оскільки в такому вигляді він засвоюється краще. Для дорослої здорової людини норма споживання соняшникового меду не повинна перевищувати 100 грамів на добу. Класичний рецепт підвищення імунного потенціалу соняшниковою медом і профілактики інфекційних захворювань передбачає його використання разом з натуральним яблучним оцтом. Для цього в склянку води кімнатної температури необхідно додати 1 столову ложку яблучного оцту і 1 столову ложку соняшникової меду. Цю суміш слід приймати натщесерце вранці. Прийом можна продовжувати курсом 2-3 місяці, після чого можна зробити перерву на 2-3 тижні і при необхідності повторити. Перед початком лікування соняшниковою медом необхідно пройти профілактичне обстеження, оскільки при ослабленому імунітеті його постійний прийом може викликати сильну алергічну реакцію. Застосовуючи насіння соняшнику в їжу, багато людей навіть не здогадуються про корисні властивості соняшнику. Він містить:
Калорійність цієї олійної культури велика: на 100 грамів основного продукту припадає 560 ккал. Користь соняшнику характеризується величезною кількістю вітамінів і мінералів, в нього входять різні кислоти, такі як пальмітинова, стеаринова, арахідная, лігноцериновою та інші. В якості народного лікарського засобу соняшник використовують при сильних запорах і як жовчогінний засіб. Його застосовували в профілактичних цілях при атеросклерозі. Багато лікувальні мазі, креми включають соняшникову олію в свій склад. Пектин, що входить в кошики соняшнику, є необхідною основою лікувальних препаратів при шлунково-кишкових захворюваннях. Роблять також вельми дієву настоянку з листя і квіток соняшника на горілці або спирті, яка допомагає при лихоманці, відсутності апетиту, травних розладах, малярії, кропивниці, невралгії. Цікаво, що всього 50 грамів насіння соняшнику містять повну денну потребу людини у вітаміні Е і поліненасичених жирних кислотах. Корисні властивості соняшнику проявляються і в соняшниковій меді. Він дуже ферментоактивний, ніж інші сорти меду. Спектр дії його досить широкий, він чудово допомагає при захворюваннях серця, дихальних шляхів, кровоносної системи, органів травлення. При неврологічних захворюваннях теж необхідно вживати в їжу соняшниковий мед. Найбільша біологічна активність меду соняшнику досягається при нормальній температурі тіла людини, якщо температура підвищена, то ферменти гинуть. У цього меду терпкий приємний смак.
Дата: 2022-01-01 | | |||
Переглядів: 23411
|
| | |
Всього коментарів: 0 | |